četvrtak, 28. veljače 2013.

O UDRUZI "SIKIREVAČKI MOTIVI"




Udruga „Sikirevački motivi“ je osnovana 2008. godine sa ciljem unapređivanja i razvitka, kao i sačuvanja izvornog ručnog rada, te zaštite motiva kao izvornog sikirevačkog proizvoda. Isto tako cilj udruge je sačuvanje cjelokupne izvorne slavonske baštine.
 
Osim očuvanja umijeća izrade motiva, što je prioritet u radu udruge, članice udruge njeguju i ostale tehnike izrade ručnog rada:
  -          šlinganje
  -          heklanje
  -          izrada zlatoveza
  -          isicanje
  -         vezenje
  -     tkanje




Članice udruge su u četvorogodišnjem djelovanju održale niz radionica izrade motiva kako za odrasle osobe, tako i za djecu školskog uzrasta. Time je došlo do očuvanja umijeća izrade motiva, a istovremeno se nastoji promovirati rad udruge sudjelovanjem na nizu manifestacija različitog karaktera.

Posebno se ističe sudjelovanje udruge kroz duži niz godina na Međunarodnom Festivalu čipke u Lepoglavi, gdje se svake godine osim čipki iz Hrvatske ( Lepoglavska, Paška, Hvarska, Svetomarska, Jalba...) susreću i čipke iz zemalja diljem Europe   ( Španjolska, Estonija, Mađarska, Rusija, Slovenija...).Sudjelovanje na Festivalu u Lepoglavi je učinilo Sikirevački motiv prepoznatljivim diljem Hrvatske.
Osim toga , udruga sudjeluje u okviru Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni, Požeškog festivala, na sajmovima u Sl. Brodu, Zagrebu, Dubrovniku i nizu ostalih manifestacija.
Suradnja sa kulturnim institucijama (Muzej Brodskog posavlja, Etnografski muzej u Zagrebu) i Ministarstvom kulture osigurala je niz kvalitetnih izložbi tijekom prošle i ove godine.


Rad udruge u 2012. godini
Rad udruge tijekom 2012. godine započeo je radionicama koje su se održavale u prostorijama Općine Sikirevci tijekom siječnja, veljače i ožujka. Radionice su se održavale jednom tjedno. Prva izložba koju smo organizirali je bila u okviru manifestacije Brodskog kola „Sikirevačka poredovnica“. Bili smo prisutni u okviru izložbenog dijela Međužupanijske stočarske izložbe u mjesecu svibnju u Slavonskom Brodu.
Prigodom dana općine Sikirevci  (Blagdan Srca Isusova- lipanj ) bili smo nositelji organizacije izložbe ručnih radova ,gdje smo ugostili udrugu „Bošnjački šlingeraji“ iz Bošnjaka, a izložbi su se svojim uratcima pridružili i ostali mještani Sikirevaca koji se iz hobija bave tradicijsko -umjetničkim radom.
Veliku motivaciju i pomoć u radu nam je donijelo Rješenje Ministarstva Kulture, kojim se umijeće izrade sunčane čipke – motiva proglašava nematerijalnim kulturnim dobrom RH. Posebno smo ponosni na izrečenu ulogu naše udruge kao nositelja programa očuvanja u spomenutom Rješenju, kao i važnosti našega mjesta u promociji i očuvanju kulturnog dobra.
Uz financijsku potporu Ministarstva, udruga je snažno krenula u promociju nematerijalnog kulturnog dobra. U cilju toga provedene su slijedeće aktivnosti:
    - Sudjelovanje na nizu izložbi u okviru manifestacija folklornog karaktera   ( Đakovački vezovi, Glazbeni Festival u Požegi, Ižimača Beravci, Vinkovačke jeseni, Međunarodna smotra naroda i kultura Sikirevci, folklorne manifestacije u V. Kopanici, Kupini, Orubici...). Na svim izložbama promoviramo i naš Sikirevački motiv kao sastavni dio nematerijalnog kulturnog dobra.

-       Sudjelovanje na izložbi čipkarstva u Etnografskom muzeju u Zagrebu (13. rujna do 04. studenog ). Tijekom trajanja izložbe održana je i jednodnevna radionica izrade sunčane čipke motiva u prostorima Etnografskog muzeja. Trajna vrijednost ove izložbe je ta što je sunčana čipka – motiv promovirana uz bok svim ostalim poznatim čipkama u Hrvatskoj ( paška, hvarska, lepoglavska i svetomarska, jalba ), a mjesto Sikirevci kao predstavnik čipkarstva u Slavoniji je postalo prepoznatljivo diljem Hrvatske po promociji i očuvanju kulturnog dobra. Isto tako uspostavljena je suradnja sa Etnografskim muzejum u cilju daljnje promocije umijeća izrade sunčane čipke – motiva.
-       Sudjelovanje na 16. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi (20.-23. Rujna )
-       Suradnja sa Muzejom brodskog posavlja u realizaciji izložbe „Bijelo i zeleno“ (13.12.2012-15.02.2013 )
-       Održavanje radionica umijeća izrade sunčane čipke u Sikirevcima, tijekom mjeseca studenog i prve polovice prosinca koje su organizirane i na kojima su sudjelovale i žene iz okolnih mjesta .
-       Održavanje cjelodnevne radionice u Grubišnom Polju 10.11. 2012, u suradnji sa udrugom „Zlatovezilje“ iz Grubišnog Polja.


Prepoznatljivost rada udruge je rezultirala dobivanjem prostorije za rad i formiranje izložbenog fonda u okviru Općinske zgrade. U svrhu toga je nabavljenja „motivana“  ponjava stara 90 godina. Isto tako članice udruge izvode izradu različitih rukotvorina ( otarčići, motivi, salvete, stolnjaci, narodno ruho...) kako bi slijedeće godine mogli formirati vlastiti izložbeni fond u prostoriji udruge .

 Kako je u Sikirevcima u fazi obnove „zgrada stare škole“ ( također zaštićeno kulturno dobro RH ), u kojoj bi nakon obnove postojao izložbeni prostor, izložbeni materijali sunčane čipke ,koje ćemo uraditi i sakupiti, mogli bi u budućnosti postati sastavni dio navedenog izložbenog prostora, te jedan vrijedni kulturni čimbenik našega mjesta.
U 2012. Godini smo u okviru medijske promocije nematerijalnog kulturnog dobra:
-       Sudjelovali više puta u informativnim emisijama Slavonskobrodske televizije, te u emisiji Kulturoskop SBTV.
-       Sudjelovali u informativnim emisijama radija Soundset Brod, i radija Slavonije
-       Rad naše udruge i promociju nematerijalnog kulturnog dobra redovno pokazujemo u glasilu Posavska Hrvatska, Večernji List, Glas Slavonije
-       Promocija na internetskim portalima (Sbplus, Šokački portal...)
-       Sudjelovanje u Emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ HRT-a
-       Sudjelovanje u emisiji „Ritam šokadije“ Hrvatskog radija – Studio Osijek
-       Sudjelovanje u emisiji „Lijepa Naša“ Hrvatskog radija
-       Izrada promotivnog letka o udruzi i nematerijalnom kulturnom dobru
-       priprema za brošuru o Sikirevačkom motivu...
Sve navedene aktivnosti rezultirale su velikim interesom mještana, tako da je broj članova utrostručen a osim mještanki Sikirevaca, članovima postaju i mještanke susjednih sela, što nam je garancija da ćemo i u slijedećoj godini imati mogućnosti sačuvati ali i pobiljšati kvalitetu rada udruge.
U suradnji sa Općinom Sikirevci izvođene su sve potrebne radnje na zaštiti motiva kao intelektualnog vlasništva pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, Što je rezultiralo dobivanjem rješenja o intelektualnom vlasništvu po tri osnova- figurativni žig, ime Sikirevački motiv i dizajn (17 oblika sikirevačkih motiva )

Udruga je organizirala i veoma uspješni posjet sajmu cvjeća FLORAFEST u Zagrebu, a posebno nas raduje što su se i ostale žene uključile u taj posjet, kao i posjet Međunarodnoj izložbi čipke u Lepoglavi.

Udruga broji 40 članova, a osim odraslih okuplja i skupinu djevojčica osnovnoškolskog uzrasta koje su garancija očuvanja  tradicije i za budućnost.





Nema komentara:

Objavi komentar