ponedjeljak, 25. veljače 2013.

SIKIREVAČKI MOTIV




Porijeklo sunčane čipke – motiva je sa otoka Tenerife u Španjolskoj.
Umijeće izrade motiva pojavljuje se u području Brodskog posavlja početkom dvadesetog stoljeća putem modnih časopisa u kojima su se popularizirale različite tehnike ručnog rada. Kako se radilo o iznimnoj ljepoti ručnog rada, izrada motiva je odmah prihvaćena i primjenjena pri ukrašavanju narodnih nošnji , te kasnije kao aplikacije sa svim oblicima narodnog ruha ( stoljnjaci, jastuci, otarci, salvetice, ponjave...).


Kako su oblici sunčane čipke bili različiti ( različitih motiva ), u narodu je prihvaćen jednostavniji izraz – motiv.
Izrada motiva je najranije prihvaćena u Sikirevcima, početkom 1920-tih godina, a od 1930-tih godina izrađivala se i u više drugih sela . S vremenom se izrada motiva polako gubi i zanemaruje u većini sela, dok je njegova prisutnost, kao i umijeće izrade u Sikirevcima zadržana do današnjih dana.
Motivi postaju sikirevačka osobitost, koju izuzetno cijene, po kojima su postali prepoznatljivi i po kojima privlače pozornost. Kako bi se sačuvala izvornost motiva, umijeće izrade motiva, izbjegla opasnost njegova nestajanja, a i zbog njegove sve veće komercijalizacije, osnovana je udruga „Sikirevački motivi“  kojoj je osnovni cilj zaštita motiva, kao izvornog sikirevačkog proizvoda.                                                                                                                         
Stoga se može reći da su Sikirevci postali središte njegovanja izrade i očuvanja motiva, pa ga s pravom nazivamo SIKIREVAČKI MOTIV.


Sikirevački motiv je šivana čipka, izrađivana običnom šivaćom iglom na prethodno izrađenoj mrežici, kojoj su niti napete u krugu ili četvorini i križaju se u središtu, tako da izgledaju kao zrake sunca ili žbice kotača.

Motivi se izrađuju na drvenim ramicama različitog oblika. Najčešće su kružnog oblika ( koturići, kolešca ), a koriste se i ramice ovalnog (dugački, okasti), kvadratnog (kockastog) i srcolikog oblika. Rub ramica je uokolo zarezan i ima gusti niz zubića. Motivat se započinje s dva konca ( bijeli konac eklegar 40 ili 50 ).  Jednim koncem se iskriža mrežica odn. snuje motiv. Drugim se koncem istovremeno svaka nit mrežice na rubu okvira prihvati i taj drugi konac oko zubića zaplete ne radeći čvorić. Na mrežici, kao osnovi, počevši od sredine , šivaćom iglom se zapljeće motiv, formirajući različite oblike ( sunce, žbice, šljiva, jagoda, srce, mašla, leptir, križ, kapela...).

U početku su se radili motivi bez rupice, a nakon toga motivi sa rupicom u sredini. Kada je ornament jednog motiva završen, prođe se još jednom ili dva puta njegovim rubom i vežu se čvorići odn. priplet. Konac koji je držao mrežicu motiva na zubićima odmota se i izvuče, čime se motiv oslobađa s okvira.
Kada je motiv završen ugrađuje se u narodno ruho na različite načine. Najčešće se to čini ušlingavanjem, te obeklivanjem.
U današnje vrijeme, prepoznajući izvornu ljepotu motiva, osim u narodnom ruhu, motiv se ugrađuje kao aplikacija u modnu mušku i žensku odjeću ( košulje, haljine, pojasevi...) ili kao aplikacija ukrasnog nakita ( naušnice, ogrlice, broševi...)

Na inicijativu udruge „Sikirevački motivi“, a prepoznajući njihov rad na očuvanju umijeća izrade motiva, te time potvrđujući njegovu neospornu kulturnu i povijesno-tradicijsku vrijednost, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u srpnju 2012. godine donosi Rješenje u kojemu se utvrđuje da umijeće izrade sunčane čipke motiva s područja Brosdkog Posavlja ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.
 U navedenom rješenju se potvrđuju sve aktivnosti udruge, koje je ona provodila na očuvanju nematerijalnog kulturnog dobra. Time udruga „Sikirevački motivi“ postaje nositelj zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, a Sikirevci na svojevrstan način centar čipkarstva u ovom dijelu Lijepe naše.
Istovremeno je općina Sikirevci ,u suradnji sa udrugom „Sikirevački motivi“ izvršila postupak zaštite intelektualnog vlasništva SIKIREVAČKOG MOTIVA pri Državnom Zavodu za intelektualno vlasništvo.
Sve navedeno doprinosi prepoznatljivosti Sikirevačkog motiva, 
njegovom trajnom očuvanju, i uvrštavanju među ostale poznate oblike čipki u Hrvatskoj ( Lepoglavska, Hvarska, Paška...).    







Nema komentara:

Objavi komentar