nedjelja, 24. veljače 2013.

Sikirevački motivi

   



Bogatstvo Slavonije se očituje kroz njenu prirodu, krajolik, ali i ljude ,tradiciju i običaje koje se godinama, pa i stoljećima čuvaju sa ciljem da se sačuva identitet onoga što ona jeste i što će biti kroz buduća pokoljenja.
To bogatstvo jednim dijelom se pokazuje i kroz raznolikost a istovremeno i jedinstvo u kulturi, tradicijskim običajima, folkloru, narodnim nošnjama, rukotvorinama...
Uz mnoge sličnosti, svaki dio Slavonije, svako selo , mjesto, ima neku svoju specifičnost po kojoj je prepoznatljivo. Pogledamo li nošnju naših Slavonaca i Slavonki, govor, način pjevanja i sviranja, odmah možemo znati iz kojeg dijela Slavonije dolazi.
Tu ljepotu Slavonije potrebno je sačuvati njegovanjem tradicije, ali i s ponosom ju pokazivati drugima, kako bi i oni mogli uživati u ljepoti onoga što mi imamo.
Jedna od izuzetnih ljepota koju posjedujemo, i sa kojom se ponosimo je izrada sunčane čipke – motiva, koja je sastavni dio našeg narodnog ruha ( nošnji, stolnjaka, otaraka...).
Kako je izrada motiva u ove naše krajeve došla još prije stotinjak godina, i naročito se ukorijenila u području Brodskog Posavlja ( Sikirevci, Vrpolje, Babina Greda, pa i ostala mjesta ), postoji potreba da se  način izrade motiva sačuva kao trajni identitet ovoga kraja.
Izrada motiva je godinama polako padala u zaborav, a kako se kod nas u Sikirevcima  u izvornom obliku zadržala do danas, odlučili smo intenzivnije se posvetiti očuvanju umijeća izrade motiva. Razlog tome je što je  postignuta prepoznatljivost čipki u ostalim dijelovima Hrvatske već duži niz godina ( Lepoglavska, Hvarska, Paška... ), a mi u Slavoniji smo pomalo, „našu“ čipku-motiv , ljubomorno čuvali za sebe, mada je i ona jednako lijepa i vrijedna, kao i ostale čipke diljem Hrvatske.
U tom cilju osnovana je udruga „Sikirevački motivi“, koja u djelokrugu svog djelovanja ima za cilj očuvanje izrade sunčane čipke – motiva, ali i ostalih oblika ručnog rada specifičnog za naš kraj.
Jedan od načina sačuvanja ovog tradicijskog kulturnog dobra je i njegova kontinuirana promocija kroz sve oblike medija. To kontinuirno i činimo u svom radu, i u prošloj godini smo imali niz medijskih nastupa u tiskovinama, na TV postajama, radiju...
Kako je internet  trenutno „najjači medij“ , posebno za mlađu populaciju ( ali i za one starije ) koji bi trebali naslijediti tradiiciju koju promoviramo, odlučili smo naš rad, promociju svega onoga što radimo i što jesmo pokazati i na takav način.
S obzirom da je internet, kao informatički medij , relativno zahtjevan, nadamo se da ćemo otvaranjem ove stranice zadovoljiti uvjete takvog načina rada.
Također pozivamo sve one koji imaju interes za ovu tematiku, žele dati savjete, podršku, koriste ovu stranicu, kako bi pomogli u našem radu. Mi ćemo nastojati redovnim ažuriranjem promovirati ono što nam je zajednički cilj, a to je očuvanje tradicije, običaja, identiteta naših Sikirevaca , naše Slavonije i naše Hrvatske .

Nema komentara:

Objavi komentar